Grebbeberglaan 15, 3527 VX Utrecht

info@bewustspectrum.nl

DIENSTEN

PSYCHOSOCIALE THERAPIE

“Psychosociale therapie kan helpen bij het doorbreken van ongezonde gedragspatronen en het bevorderen van positieve veranderingen in je leven.”

Wat is PSYCHOSOCIALE THERAPIE?

In het leven kunnen we te maken hebben met uitdagingen, stressvolle gebeurtenissen, verlies, relationele problemen en andere moeilijkheden die ons emotioneel belasten. Psychosociale therapie biedt een veilige omgeving waarin je kunt werken aan persoonlijke groei. Persoonlijke groei waarbij je kunt onderzoeken wat je belemmerende overtuigingen zijn om negatieve patronen te doorbreken.

Bij psychosociale therapie gaat het niet alleen om het aanpakken van symptomen, maar ook om het begrijpen van de oorzaken van je problemen. Zo kun je bijvoorbeeld overlevingsmechanismen hebben ontwikkeld en kunnen we je familiaire rollenpatronen onderzoeken. De therapie helpt je bij het ontwikkelen van vaardigheden en laat inzichten ontstaan in je gedrag waardoor je beter met stress en moeilijke situaties kunt omgaan.

Psychosociale therapie kan bestaan uit gesprekstherapie, cognitieve gedragstherapie, EFT therapie, emotionele regulatie technieken en mindfulness. Het opbouwen van een vertrouwensband en veiligheid staat centraal waardoor we een behandelplan kunnen opstellen afgestemd op jouw behoeften.

Psychosociale therapie richt zich niet alleen op emoties; het kan ook betrekking hebben op relaties, werk, en andere sociale aspecten die van invloed kunnen zijn op je welzijn. Door deze holistische benadering helpt de therapie bij het versterken van veerkracht en het verbeteren van je kwaliteit van leven.

Heb je last van angsten, relationele problemen of andere psychische uitdagingen? Bewust Spectrum kan je helpen om positieve veranderingen in gang te zetten. Je wordt ondersteund tijdens je proces om je persoonlijke doelen te behalen en niet helpende patronen te doorbreken. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe wij je kunnen bijstaan!

Heb je vragen? Bel of mail:

Psychosociale therapie voordelen

Een aantal voordelen van Psychosociale Therapie zijn:

Angstreductie

Psychosociale therapie kan effectief zijn bij het verminderen van symptomen van angst en depressie. Tevens draagt het bij aan je algehele welzijn en helpt je om een gelukkiger leven te leiden.

Stressmanagement

Psychosociale therapie helpt bij het ontwikkelen van effectieve stressbeheersingsvaardigheden, wat kan leiden tot een verminderd stressniveau.

Gedragsverandering

Psychosociale therapie kan helpen bij het doorbreken van ongezonde gedragspatronen en het bevorderen van positieve veranderingen in je leven.

Inzichten familiaire patronen

Psychosociale therapie kan inzichten geven over familiaire rollenpatronen. Hierbij ga je onderzoeken hoe je rol binnen de familie is en waar bepaald gedrag vandaan komt. Tevens ga je onderzoeken op welke manier je gehecht bent en wat voor invloed dat heeft op de gedrag.

Verbetering communicatie

Je leert beter te communiceren over je gevoelens en grenzen te stellen. Zowel persoonlijk als professioneel kun je je relaties beter opbouwen en onderhouden.

Zelfvertrouwen en zelfzorg

Psychosociale therapie vergroot je zelfvertrouwen en zelfwaardering waardoor je beter in staat bent om uitdagingen aan te gaan. Tevens leer je meer aan zelfzorg te doen en manieren te vinden om te ontspannen.

Psychosociale therapie helpt bij

 • Depressie
 • Angststoornissen
 • Stress en burn-out
 • Trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS)
 • Rouw en verliesverwerking
 • Relatieproblemen
 • Zelfbeeld en eigenwaardeproblemen
 • Levensfaseproblematiek
 • Aanpassingsstoornissen
 • Seksuele problemen
 • Identiteitsvragen
 • Somatisch-symptoomstoornis en verwante stoornissen
 • Chronische ziekten en pijn
 • Faalangst
 • Angsten en fobieen
 • Slaapproblemen
 • Assertiviteitsproblemen
 • Piekeren
 • Ouder-kind conflicten
 • Vermoeidheid

Hoe werkt Psychosociale therapie?

Bij onze praktijk begint je EMDR-therapie reis met een initiële consultatie, waarin we samen je behoeften en verwachtingen bespreken. Vervolgens ontwikkelen we een gepersonaliseerd behandelplan, afgestemd op jouw specifieke situatie en doelen. 

De EMDR-sessies bestaan uit het doorwerken van specifieke traumatische ervaringen terwijl je focust op een externe stimulus, zoals het volgen van de vingerbewegingen van de therapeut. De frequentie en duur van de sessies worden bepaald op basis van jouw persoonlijke behoeften en voortgang. 

Gedurende het hele proces zorgen we voor een veilige en ondersteunende omgeving om jou te begeleiden op je weg naar herstel.

Wat cliënten over ons vertellen

"De begeleiding heb ik als oprecht en warm ervaren. Het is fijn om te beseffen dat iemand niet schrikt van je trauma. Ik wist meteen dat het goed zou goed komen. Ze gaf me vertrouwen met haar eerlijke aanpak. Het contact voelde veilig na wat ik heb meegemaakt. Ik heb geen last meer van een slechte nachtrust en angsten. Ik zou haar iedereen aanraden die last heeft van psychische problemen!"
- Evelyn
"Ik heb verschillende vormen van hulpverlening gehad en ze is de eerste die echt tot de kern kwam. Ze heeft veel kennis van trauma en heeft me geleerd wat de oorzaak is van mijn klachten. Ze heeft geen verborgen agenda en is altijd duidelijk tegen me geweest over het behandelplan. Ik kijk terug op vele leermomenten en een goede samenwerking. Vooral met haar humor!"
- Max
“Echt een topper! Er was meteen een klik! Ik was zenuwachtig voordat ik startte met therapie en dit was meteen voorbij toen ik haar zag. Ze weet exact de juiste vragen te stellen en durft kritisch te zijn. De veilige sfeer zorgde ervoor dat ik alles durfde te vertellen. Haar humor maakte m’n proces lichter. Ze heeft me goed geholpen en de klachten zijn verdwenen. Ze is een ervaren professional met een geweldige persoonlijkheid."
- Willemijn

Meest gestelde vragen

Psychosociale therapie kan verschillende technieken en benaderingen bevatten zoals: cognitieve gedragstherapie, gesprekstherapie, EFT-therapie, tafelopstellingen en mindfulness. Het doel is om mensen te helpen hen psychische problemen te begrijpen, patronen te doorbreken en positieve veranderingen aan te brengen in hen leven. Het is een holistische benadering die zowel rekening houdt met de psychische aspecten, als de sociale aspecten.

Psychosociale therapie is bedoeld voor mensen die te maken hebben met psychische en sociale problemen. Hierbij kunnen klachten zijn ontstaan in een sociale context, gedragspatronen, gedachten en gevoelens.

Een sessies duurt gemiddeld 1 – 1,5 uur.
Er zijn gemiddeld 8 – 10 sessies nodig om inzichten te laten ontstaan en patronen te doorbreken.
Binnen Psychosociale therapie kan er ook EFT-therapie worden ingezet. Het doel van EFT-therapie is: bewustzijn van eigen hechtingemoties ontdekken, emoties beter leren reguleren, emoties beter leren communiceren en relaties te verbeteren.
Binnen psychosociale therapie kunnen er ankeroefeningen toegepast waarbij je leert wat belemmerende overtuigingen zijn. Tevens onderzoek je hierbij je gedrag en gevoelens door te onderzoeken wat de invloed van andermans gedrag op jou is. Bijvoorbeeld binnen de familiaire rollenpatronen.
Binnen psychosociale therapie kan er gebruik gemaakt worden van een tafelopstelling. Een tafelopstelling is een familie- of organisatieopstelling die je maakt op een tafel met poppetjes. Hierbij onderzoek je gedragspatronen en de invloed van familiaire- of organisatiepatronen.
Binnen psychosociale therapie wordt mindfulness gebruikt zoals; meditatie, ademhalingsoefeningen en hypnose. Mindfulness is het bewust leren sturen van je aandacht waardoor je meer in het hier en nu kan leven. Dit zorgt ervoor dat je meer afstand kunt nemen van chaotische gedachten. Je leert met mindfulness anders om te gaan met niet helpende gedachtenpatronen en rust te creëren in je onderbewustzijn.
Het doel van psychosociale therapie is om mensen te ondersteunen bij het begrijpen en verbeteren van hun emotionele welzijn door middel van therapie en psychosociale interventies.

Neem de controle terug

Plan je EMDR- of psychosociale therapiesessie en herstel je emotionele balans. Ontdek een leven met meer zelfvertrouwen en kracht!